top of page
  • Writer's pictureKluuk

Ülevaade tekstiilivärvidega värvimisest. Purgivärvid.

Mida arvestada ostmisel, kuidas peale kanda, kuidas kinnitada ja kuidas hooldada.



Selles artiklis kirjutan kangavärvidest, mis on purgis ja mida saab kangale peale kanda enamasti pintsli või svammiga.



Olulised punktid, millega arvestada tekstiilivärvidega värvimise puhul.


1) Kõigepealt soovitan varuda aega.


Ainult värvimine ise ei pruugi kaua aega võtta, kuid värvi kuivamine peab olema täielik. Kui värvikiht on paks, siis peab ka selle kuivamise ära ootama. Paks värvikiht võib kuivada mitu päeva. Kui maalitud pilt on suur, võtab aega ka triikimine. Triikida tuleb 30x30cm ala vähemalt 3 minutit ühelt poolt ja 3 minutit teiselt poolt.


Minimaalselt kulub kogu protsessi peale aega kaks päeva. Ühel päeval värvid, öö läbi kuivab ja teisel päeval kinnitad värvi triikides. Soovitan aga varuda värvimisprotsessiks nädal aega.


Parima tulemuse saamiseks soovitan poest ostetud uued riided enne värvimist läbi pesta. See eemaldab kangast näiteks kortsuvastased kemikaalid ja värv kinnitub paremini puhtasse kangasse ja on seepärast vastupidavam. Ka see on üks põhjus rahulikult tegutsemiseks aega varuda. Enne värvimist pesemine, kuivamine, triikimine.

Näiteks kui on plaanis teha kellelegi kingitus sünnipäevaks, on hea tekstiilivärvidega värvimisega alustada nädal aega varem.


2) Väga oluline on vaadata järgi, kas konkreetne kangavärv ja kangas sobivad omavahel.


Eestis on piiratud valik riidevärve ja kui võtta ette retk lähimasse kunsti- või käsitöötarvete poodi, siis võib-olla tuleb leppida värviga, mis seal parasjagu saada on. Millises poes millist värvi müüakse, selle kohta teen eraldi postituse.

Värvipurgi etiketil on kirjas, milline kangas värvile sobib. Näiteks kui palju võib kangamaterjal sünteetikat sisaldada.

On tekstiilivärve, mida võib kanda nii sünteetilisele kui naturaalsele kangale, kuid on ka värve, mis sobivad pigem naturaalsele kangale ja lubavad kuni 20% sünteetikat.


Kõige turvalisem on värvida 100% või 95% puuvillasele kangale. Enamasti on riideeseme etiketil kirjas, milline on kanga koostis.

Ka teksapükste puhul tasub etiketilt vaadata, mis on kanga koostis, sest leidub küllaga teksamaterjale, mille kangakoostises on rohkem kui 20% sünteetikat.


Kui täpselt ei tea, millist värvi osta või etikett on arusaamatus keeles, küsi müüjalt nõu.


3) On värve, mis sobivad vaid heledatele kangastele ja värve, mis sobivad nii heledatele kui tumedatele kangastele.


Tumedatele kangastele sobivad värvid on sageli värvipurgi etiketil märgitud sõnaga opaque. Heledatele kangastele sobivad värvid võivad olla märgistatud inglise keelse sõnapaariga light fabrics. Mõned brändid märgivad seda ka sildi heleduse ja tumedusega.


Tekstiilivärvid.
Mõned näited tekstiilivärvi purkidest. Värvid heledatele ja tumedatele kangastele.

Heledatele kangastele mõeldud tekstiilivärvid paistavad välja vaid heledatel kangastel, sest see värv imendub kangasse. Näiteks kui tumesinisele kangale värvida punase värviga, mis sobib vaid heledatele kangastele, siis ei pruugi see üldse välja paista. Tumedatele kangastele sobivad kangavärvid on kattevärvid. Need jäävad kangakiudu katma rohkem nagu akrüülvärv ning on tekstuuri poolest näpu all tunda.


Punane ja sinine värv on mõeldud heledatele kangastele ja seetõttu tumedal kangal hästi välja ei paista.

Heledatele kangastele sobivad värvid on minu tähelepanekute kohaselt vedelamad ja valguvad rohkem ning vahel võib värvivalikus olla rohkem erksaid ja neoonseid värve. Värve saab kombineerida hästi näiteks nii, et punasele särgile saab maalida musta värviga, mis on heledatele kangastele sobiv. Hele kangas ei pea ilmtingimata väga hele olema. Näiteks kollane värv punasel kangal eriti paistma ei jää, kuid must või muu tume värv küll. Valgel kangal paistab kõik hästi välja.


Tumedatele kangastele mõeldud värvid katavad ka heledaid. Sageli on need värvid paksemad ja ei valgu nii palju. Neid värve võib veega vedeldada. Heledad värvitoonid jäävad tumedal kangal hästi paistma.

Värvimise puhul on hea suruda värv kangasse, mitte liiga õrnalt pinda värvida, sest siis on kulumine suurem. Liiga paks kiht jällegi võib kuivada praguliseks. Ideaalne oleks katta kangas sellise kihiga, mis pole liiga paks ega liiga õhuke.


Eks see ole katsetamise asi ka. Kui proovida nii üht kui teist, tekib parem ettekujutus ja saab paremini teada enda vajadustele sobivatest variantidest.


4) Enne värvimist kata tööpind näiteks ajalehepaberitega. Võid küll mõelda, et rahulikult värvid ja pritsmeid ei lenda, kuid ikkagi võib värv tööpinnale sattuda. Eriti kui on palju värve ja palju pintsleid jne.

Kui pelgad sõrmede ja küünte määrdumist, võib värvimise ajaks panna kätte näiteks vinüülkindad.

Kindluse mõttes riietu nii, et pole millestki kahju.




Värvimisprotsess.


Kui tööpind on ette valmistatud, aseta sellele värvitav riideese. Kui tegemist on näiteks T-särgiga, pane selle sisse mingi vahekiht, mis ei lase värvil seljapoolele imbuda.

Võib panna papi või ajalehe, kuid mingi väga sile ja mitteimav kiht oleks kõige parem. Mingi paks kilejas paber. Võib sobida näiteks A3 joonistusploki kaas.


Vahekiht värvimisel.
Vahekiht hoiab värvil seljapoolele imbumast.

Särgi sisse või taha võib panna ka suure papitüki alusplaadiks ja kinnitada särk klambritega selle külge, et oleks mugavam maalida. Või teibiga tööpinna külge.


Kui on soov midagi kirjutada, oleks kasulik see näiteks hariliku pliiatsiga ette joonistada. Jooned ei jää küll eriti paistma, kuid vähemasti saab ettekujutuse teksti pikkusest ja asetusest.


Naistele mõeldud särkide puhul võib arvestada ka büsti kumerusi. See võib näiteks maalitud näokujutist moonutada.


Värvi võib peale kanda pintsliga, svammiga. Võib pritsida väikseid pritsmeid peale vana hambaharjaga. Kasutada teipi, šabloone, templeid jne. Selle kohta, kuidas erinevates tehnikates värvida, teen videosid ja artikleid juurde.



Kui värvid esmakordselt, on soovitav teha esmalt võimalikult lihtne kujutis, sest kangale maalimine on natuke keerulisem kui lõuendile või paberile. Alusmaterjal kangas vetrub ja imab värvi teistmoodi. Või proovida esmalt proovilapil.


Selleks, et värv purgis ei kuivaks, soovitan võtta värvi näiteks pudelikorgi sisse nii palju kui parasjagu tarvis ja panna purk värvimise ajaks kinni.


Pese pintsel kohe, kui oled värvimise lõpetanud.


Kui pilt on valmis, jäta see kuivama. Igaks juhuks võib paberist vahekihi vahetada kuivema vastu, et paber läbi imbunud värvi külge ei kuivaks. Minul on nii juhtunud mitmel korral ja see on väga tülikas.


Kõige mugavam on kuivatada riidepuul. Üldiselt puutekuivaks muutub värv mõne tunniga. Oleneb värvikihi paiksusest ja toaõhu kuivusest.

Värv peab täielikult ära kuivama. Jäta kuivamiseks näiteks ööpäev.




Kinnitamine.


Tavaline viis värvi kinnitamiseks kangasse on triikimine. Mõned värvid lubavad ka ahjus kinnitamist, kuid seda uuri täpsemalt värvipurgi etiketilt.


Triikida tuleb kindlasti ilma auruta!


Triigi kuivanud värvikihti läbi küpsetuspaberi või läbi õhukese puuvillase riidekihi.

Kuna veel kinnitamata värv võib triikaua külge hakata, on hea jätta triikraua ja värvi vahele mingi kiht. Samas kuumus peab läbi tulema.


Kui kuum triikraud peaks olema, vaata riideeseme etiketilt. 100% puuvill kannatab tavaliselt rohkem kuumust kui sünteetikat sisaldav kangas. Triigi 30x30cm ala kahelt poolt vähemalt 3 minutit. Ehk siis 3+3. Pahupoolel triikides võib samuti vahekihti tarvis minna, kui värvikiht on läbi imbunud.


Pärast triikimist on värvitud riideese kandmisvalmis.




Pesemine


Kvaliteetne tekstiilivärv peab pesudele väga hästi vastu.

Küll aga tuleks pesta pahupool välja keeratuna. Nii särkidel kui pükstel. Seda selleks, et pesumasin ja teiste riiete lukud ja nööbid maalingut liigselt ei kriibiks.


Teine soovitus on pesta 30 kraadises vees. Tegelikult kannatab värv ka 40 kraadist pesu, kuid jahedama veega püsivad paremas vormis nii kangakiud kui värvid. Pealegi tänapäeva pesuvahendid ja masinad suudavad pesu naguinii ka jaheda veega puhtaks pesta.


Küllap piisab, kui panna õrna pesu rešiim. Pesumasina pöördeid võiks olla vähem kui tavapesu puhul.


Kuivata õhu käes. Kuivati trumlis õrna kuivatuse juures võib kõik hästi minna, kuid minul see kogemus puudub ja ma ei julge trummeldamist soovitada. Kui isegi tavalistel riideesemetel on vahel trummeldamise kohta etiketil keelumärk, siis kaldun arvama, et kangavärvidele see samuti hästi ei mõju. Võib kuivatada pesurestil või riidepuul.



Võib muidugi ka käsitsi pesta, kuid ka seejuures oleks hea meeles pidada, et värvitud pinda võimalikult vähe jõuliselt hõõruda.



Olen teinud tekstiilivärvidega värvimise kohta ülevaatliku video oma Kluuk Eesti kanalis:



bottom of page