top of page
  • Writer's pictureKluuk

Kuidas tekstiilivärvidega värvitud riideid pesta?

Kvaliteetsed kangavärvid peavad pesudele hästi vastu.


Selleks, et igasugune riideese võimalikult kaua hea välja näeks ning eriti veel tekstiilivärvidega maalitud ese, pese seda järgnevate soovituste järgi.



1. Keera pahupool välja.

Pesemise puhul on minumeelest kõige tähtsam punkt see, et enne pesumasinasse panemist tuleb keerata pahupool välja. Nii särkide, pükste, kleitide, pusade, tagide, riidest kottide kui mütside puhul. Seda on vaja selleks, et teiste pesus olevate riiete lukud ja nööbid ning pesumasina enda sisemised kumerused maalingut liigselt ei muljuks. Ka pesukoti kasutamine võib kanga pikaealisusele hästi mõjuda.


Olen ise pesnud meelega erinevatel temperatuuridel ja viisidel riidevärvidega värvitud esemeid pesumasinas ja just see variant, kui pahupoolt välja ei keera, võib tekitada maalingu kahjustumist.







2. Pese leige veega.

Teine soovitus on pesta 30 kraadises vees. Tegelikult kannatab värv ka 40 kraadist pesu, kuid jahedama veega püsivad paremas vormis nii kangakiud kui värvid. Pealegi tänapäeva pesuvahendid ja masinad suudavad pesu naguinii ka jaheda veega puhtaks pesta.


Võid valida näiteks õrna pesu rešiimi. Pesumasina pöördeid võiks olla vähem kui tavapesu puhul. Masiad on erinevad. Mina pean pöördeid igatahes vähendama, kuna trummel on suur ja rapib pesu keskmisest enam.







3. Kuivata õhu käes.

Kuivati trumlis õrna kuivatuse juures võib kõik hästi minna, kuid minul see kogemus puudub ja ma ei julge trummeldamist soovitada. Kui isegi tavalistel riideesemetel on vahel trummeldamise kohta etiketil keelumärk, siis kaldun arvama, et kangavärvidele see samuti hästi ei mõju. Võib kuivatada pesurestil või riidepuul.






Tekstiilivärvidega värvitud pesu pesemine
Must tekstiilivärv valgetel pükstel pärast pesemist - midagi pole muutunud.

Seega pesemine on tegelikult lihtne: keera pahupool välja, viska masinasse koos teiste sarnast värvi riietega ja pese õrna pesu režiimil.






bottom of page