top of page
  • Writer's pictureKluuk

Värvimisprotsess kiirpilgul.

Tekstiilivärvidega värvimise etapid algusest lõpuni.



1) Kõigepealt hangin riideeseme, mida värvima hakkan.

See võib olla ostetud uuena, pärineda taaskasutusest või antud mulle tellimusena värvimiseks.

2) Alati vaatan, mis on kanga koostis. See peab värviga kokku sobima. Kõige kindlam on naturaalsele kangamaterjalile värvida.

Kanga ja värvi sobivuse osas kirjutan pikema artikli.

3) Riideese tuleb puhtaks pesta. Kangas peab olema täiesti puhas. Kusjuures poest uuena ostetud riideese tuleb kindlasti enne värvimist läbi pesta, sest see sisaldab endas erinevaid kemikaale (üks neist näiteks kortsumisvastane aine). Seejärel kuivatan pesurestil, triigin sirgeks.

4) Värvimine. Värvin näiteks pintsliga, monotüüpia tehnikas, batika tehnikas jne. Värvimisele võib eelneda šablooni kujundamine ja välja printimine. Suuremad šabloonid lõikan välja skapelliga. Väiksemad ja detailsemad lasen printida.

Olen välja selgitanud kõige kvaliteetsemad tekstiilivärvid ja värvin vaid nendega.

5) Kuivamine. Värv kuivab vähemalt ööpäev. Paksem kiht värvi võib kuivada ka kauem. Sageli lasen kuivada terve nädala, sest teiste toimetuste kõrvalt pole naguinii aega kohe kinnitamise juurde asuda.

6) Kinnitamine. Kui värv on täielikult kuivanud, triigin läbi vahekihi värvitud pinda mõlemilt poolt. Kuumutamine kinnitab värvi kangasse.

Tavaliselt on see kõige kurnavam osa kogu protsessist.

7) Ja ongi kandmisvalmis. Värv püsib hästi kangal peal, kui värvitud riideeset pesta pahupool välja keeratuna õrna pesu rešiimil pesumasinas. Võib muidugi ka käsitsi pesta, kuid jõuliselt ei tasu pilti hõõruda. Värvitud eseme hooldamise kohta kirjutan eraldi artikli.


bottom of page